Sola. En venn og en stor fiende!

sola

Sol og kreft

Forskning viser at solforbrenning i barndom øker risikoen for å få føflekkreft og annen hudkreft i voksen alder. Når vi er i sola, er vi utsatt for to typer UV-stråling: UVA og UVB. I solarium får du de samme strålene, men mye mer intens stråling. Solarier er spesialdesignet for å gi rask brunfarge, derfor har de langt mer UVA-stråler enn naturlig sommersol.

Kreft oppstår når arvestoffet (DNA) får skader som endrer cellene. Slike DNA-skader kan blant annet komme av UV-stråler. Når huden får for mye UV-stråling kan det føre til DNA-forandringer i pigmentcellene. De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men i visse tilfeller kan cellene begynne å dele seg ukontrollert, og det kan vokse frem en svulst
Bar hud bør beskyttes med solkrem. Husk å bruke høy nok faktor, rikelig med krem og gjenta smøringen etter bad.
Ta pause fra solen mellom klokken 12 og 15. Noen minutters sol i uken dekker kroppens behov for D-vitamin.

Solkrem

I Norge bør du velge en solkrem med minimum faktor 15. Har du veldig lys hud, er det tidlig i sesongen eller er du på et sted med mye soleksponering, bør faktoren være høyere. Husk å bruke tilstrekkelig med solkrem. Tommelfingerregelen er at én håndfull krem rekker til én kropp. Fordel kremen jevnt over kroppen, mange blir solbrente fordi de har tatt for lite krem eller smurt for ujevnt. Gjenta smøringen når det har gått noen timer, eller hvis du har badet eller svettet mye. Foreldrene er viktige rollemodeller for barna også når det gjelder solvett. La barna se at du passer på din egen hud ved å smøre deg med solkrem.
Visste du at.
Nesten 400 dør av hudkreft hvert år. Til sammenlikning døde det 107 i trafikken i 2017.

Sola. En venn og en stor fiende!