Lage mat sammen
Gjennom å lage mat sammen, utvikler barna mange ferdigheter. Rent praktiske ferdigheter lærer de ved å se på foreldrene og øve selv. Matlaging er dessuten en ypperlig arena for å snakke om sunt kosthold og hygiene. Hvordan kan man sette sammen et måltid med næringsstoffer kroppen trenger og som smaker godt? Å smake til er også en viktig del av matlagingen, og da kan dere utforske og snakke om det dere opplever. Kjenn etter om sausen er salt nok, og hvordan smaken forandrer seg med litt sukker i. Dette kan være med på å utvide repertoaret til barna, og de kan gradvis tilvenne seg flere smaker.
Hva kan barn lage?
Mange skolebarn har allerede hatt mat og helse på skolen, og interessen for matlaging vil vokse om de får lov til å prøve seg på egen hånd. Barn på barnetrinnet kan lære å lage seg brødmat, frokostblanding med melk og syltetøy, og koke en enkel havregrøt i mikrobølgeovn. De kan koke egg, steke pannekaker og kjøttdeig, og lage en tortillawrap med fyll. De kan steke vafler og lage enkel bakst, som eplekake, brownies eller gjærbakst.
Hva trenger de å lære?
For at barn skal mestre bruk av kjøkkenet på en trygg og forsvarlig måte, trengs det opplæring. Du som forelder kjenner barnet ditt best, snakk sammen og avtal hvilke redskaper og utstyr barnet får lov til å bruke på kjøkkenet. Det er lurt å lære barnet hvordan man bruker en skarp kniv og velge riktig fjøl. Steking, koking og bruk av stekeovn må barnet også lære seg å håndtere, men vær i nærheten de første gangene de øver seg. Etter måltidet bør du vise barnet hvordan restemat kan tas vare på på en trygg måte, slik at mindre mat havner i søpla.